Det hade ju blåst västligt några dagar men öka de vågor som följd, men den här dagen sa våra väderappar att vinden mojnat och vågorna började lägga sig. Vi lämnade Falkenberg och stävade mot den klubbhamn som vi fått rekommenderat av en vän. Vågornas höjd stämmde inte med vad väderapparna sade och de var mer än vi förväntat oss, vågor men ingen vind är ingen bra kombination, det blev några timmar med rodeo igen, det är bara att försöka hålla i sig så man inte slår sig. I Glommen fick vi en skyddad plats, bra för det blåste upp rejält under kvällen och natten. Det var ganska öde i hamnen och vi gick en promenad till den lilla bybutiken och kompletterade inför dagens middag – cevapcici – gott.

Nästa dag var ett så kallat väderfönster, vi måste vidare för sedan är det en vecka med kuling och då är det roligare att vara i en stad. Vi väntade in att sjön skulle lägga sig lite och så gav oss av vid tolvtiden mot Varberg. Väl där efter en solig tripp med motorgång och skvalpsjö, fick vi en plats långsides mot den inre stenkajen. Hamnen fylldes snabbt upp under eftermiddagen, det var många som ville “gömma sig” undan för vinden.

Nästa dag gick vi runt lite och bekantade oss med staden, mycket trevlig och välskött stad, alla tänkbara butiker och några köpcentran centralt samt en park med socitetshuset. Vi gick upp i Varbergs fästning som byggdes på 1200-talet och har en lång historia bla från att försvara staden mot krig, men har också varit en plats där människor bott och levat. Idag finns uthyrningsrum och sommarboende samt ett museum som tyvärr var stängt när vi var där men en bedårande utsikt över staden och havet.

Det vackra kallbadhuset från slutet på 1800-talet är i morisk stil har i omgångar blåst sönder av havets stormar och återuppbyggts eftersom det var mycket populärt med kurbad under den här tiden. Den nuvarande byggnaden är uppbyggd efter ritningar från orginalutseendet och fungerar nu som nakenbad med separata bassänger och omklädningsrum för damer och herrar samt ett kaffe med gamla foton från svunna tider.

Vi hade fått en idé om att sy dynor till sittbrunnen och hittade en välutrustad tygaffär. Vi hittade skummgummi och tyg som passade våra tankar, hem och mäta upp hur mycket som behövdes och den otroligt vänliga och tillmötesgående ägarinnan skickade med oss en plastrulle att göra mall av.

Under tiden var våra vänner och båtkollegor Kerstin och Roger som har likadan båt som vi har (det finns bara tre sådana båtar i Sverige) på väg till oss på besök – de bor i södra Göteborg, samt att vi skulle få deras toalettstol som var som ny, som de hade med sig. Vi fikade och sedan gick Kerstin och jag till tygaffären med mallen till dynorna, tygkvinnan skulle nu mäta och klippa till det vi behövde och sedan höra av sig. Roger och Anders åkte till Biltema och köpte den microvågsugn som vi hade hittat, eftersom våran hade slutat att fungera. När alla senare samlades i Unisax så åt vi salciccapasta och pratade och hade trevligt till sent på kvällen. Vi bestämde att höras igen efter kulingperioden och segla tillsammans några dagar i Göteborgs skärgård, där de ju är mycket bekanta med vackra platser. Under natten började det blåsa förskräckligt och vi upptäckte att vi hade lagt oss på fel sida i hamnen så vi pressades hårt mot stenkajen, visserligen med vitmålad däcksbeklädd kaj och våra fendrar, med det blir ett stort tryck på båten.

Tygkvinnan rinde inte på onsdageftermiddagen, så hon hann väl inte färdigt innan stängning, lite stynd för det var Nationaldagen på torsdagen och alltså stängt. Den blåsiga och regnskuriga Nationaldagen tillbringade Anders med att byta ut vår slitna toastol med den fina vi fått av Roger och Kerstin, samt montera in den nya micron.

Vi hade sådan tur att det blev en ledig plats nästa morgon på motsvarande sida i hamnen och vi flyttade oss raskt till den sidan på innan vinden tog fart igen, nu blev det superbra för vi kom i lite mer lä och fick närmare till toalett och dusch.

Fredag förmiddag och tygkvinnan ringde inte och eftersom det blev soligt och lite lugnt ute så tog vi oss en rejäl strandpromenad via vandrings- och cykelleden till Apelviken och åt lunch. Den går utmed havet och passerar det gamla sanatorieområdet som på sekelskiftet försökte bota folk som hade tuberkulos med frisk luft, salta bad och god mat. Idag är sanatoriet hotell- och spaområde. Det är en mycket vacker led där stor grönska, vacker utsikt och doftande blommor avlöser varandra.

På hemvägen gick vi till tygaffären och då var kvinnan färdig med vårt uppdrag, hon hade gjort mer för oss än vad vi beställt utan att ta betalt för det, för att hjälpa oss som skulle klippa och sy i en båt, sade hon. Vi var så tacksamma och behövde bara betala för materialet. Jag blev överväldigad av hennes omtanke, så jag gav henne en kram.

Hem och klippa, kasta alla kanter, och sedan sy… efter fyra dagar kunde vi provsitta våra fina dynor och dagen efter kunde vi efter en blåsig vecka i Varberg segla vidare mot Göteborgs skärgård och möta upp Kerstin och Roger på Blue Magic på Yttre Tistlarna. Under den etappen passerade vi bla väderstationen Nidingen som ger observationer om väder och vind för den kuststräckan. Fortsättning följer….